2012/05/20: Återstiftad bekantskap

De bästa discolåtarna låter alltid som att man inte kan vänta på att framtiden ska anlända.

Jag lät discon försvinna några år, en följd av allt för många år med bar-dj:s som prånglat ut abstrakta re-edits utspädda med spännande guilty pleasures tills det bara blev Cafe del Mar av allt (jag var en sån själv). Och en följd av allt för många evangelister som pratat om discoklubbar som The Loft och The Warehouse som något slags religiösa tempel för andliga sammankomster (det här kan om det vill sig illa vara en sån text).

Det är fascinerande med musik att den inte bara bygger på den senaste tekniken utan så ofta också förutspått den.

Men i dag hamnade jag plötsligt öga mot öga med discon igen, den disco som uppstod i tomrummet mellan ”Disco sucks”-kampanjer och dess återfödelse som house några år senare. Lite långsammare och tyngre, lite mer falsksång och lite mer svett. Det är musik som givit upp drömmen om att toppa USA-listan för ädlare mål – att låta så köttigt som möjligt på ett dansgolv.

I stället för att, som Phil Spector, mixa låtarna för transistorradion är de här låtarna resultatet av testpressar speciellt anpassade för ljudsystemet på New York-klubben Paradise Garage.

Det är fascinerande med musik att den inte bara bygger på den senaste tekniken utan så ofta också förutspått den. Tvingat fram den.

Ike Turner och hans Rhythm Kings kunde inte vänta på att någon skulle uppfinna distpedalen så de fixade ljudet ändå (med en trasig förstärkare 1951). DJ Kool Herc hade inte tid att vänta på en billig sampler att loopa funkbreaks med, så han skapade loopen med skivspelare, mixer och två exemplar av samma skiva.

Discon behövde mata dansgolvet med en stadig puls innan det fanns en bra trummaskin att tillgå. Trummisar hade hetsat varandra att bli tightare och tightare tills Bee Gees knäckte nöten på ”Stayin Alive” – trummorna består av en ihopklistrad evighetsloop av två takter från en annan låt.

De elva låtarna i Spotify-listan här nedan var Larry Levan, Frankie Knuckles och Ron Hardys redskap i väntan på att housen skulle bli färdig. Basgångar som får högtalarmembran att darra i skräck, spelade eller dubblade på synth för maximal skada. Funkgitarrer som försöker låta stifft och mekaniskt som sequencers. Trummor där all dynamik är bortpolerad. Det är som att musikerna vet att de snart kommer bli utkonkurrerade av 303:or, 808:or och datorer. Eller som att de inte kan vänta tills de blir det.

11 x Disco på Spotify:
1. Imagination – Changes
2. David Joseph – You can’t hide (your love from me)
3. Fatback – I found lovin’
4. Sharon Brown – I specialize in love
5. Komiko – Feel alright
6. Klassique – Somebody’s loving you
7. Gwen Guthrie – Ain’t nothin’ goin’ on but the rent
8. Ago – Stop the life
9. Class action – Weekend
10. Change – This is your time
11. North end – Happy days

Länk till spellistan

20. maj 2012 | Länk till artikeln